29 Haziran 2014 Pazar

Çılgın Proce -4- : Maliyeti Azaltmanın Yolları

 Eğer siz de herhangi bir seti Bricklink ile toplayacaksanız edindiğim tecrübelere bir göz atmanızda fayda var.

1.Öncelikle sabırlı olun. Bu proje benim yaklaşık 2 yıla yaydığım bir şey. Acele etmeniz araştırma yapmanızı engeller ve bu da maliyeti artıran bir etkendir.

2.Araştırma yapın. Forumları inceleyin. Dışarıdan gözükmeyecek bir parçaya servet harcamayın. Modifikasyonlara bakın. Orijinalinden daha hoş ve daha az maliyetli modifikasyonlar ilginizi çekebilir.

3.Siparişlerinizi planlayın. Çok sık sipariş vermeniz Shipping (Kargo) masraflarını artıracaktır. Amerika’dan verdiğiniz her siparişte yaklaşık 30$ kargo ücreti ödeyeceğinizi unutmayın. Yurtdışından sipariş vermeniz gerekiyorsa en çok parçayı satan ve en uygun fiyatı veren satıcıyı tercih etmeniz kargo masraflarını en aza indirecektir.

4.İlk olarak ihtiyaçlarınızı yurtiçi satıcılardan karşılayın. Gümrük vergisi vermeyeceğinizden ve yurtdışına kıyasla çok cüzzi bir kargo ücreti ödeyeceğinizden öncelikle yurtiçi satıcıları tercih edin. 150.000 parçalık stoğuyla yirmiiki ihtiyaçlarınızın önemli bir bölümünü karşılayacaktır. Ben şahsen 5195 parçanın yarısını Türkiye’den aldım.

5.Kargo ücretini düşüreceğim diye Avrupa’dan sipariş vermeyin. Avrupa birliği üyesi ülkeler Euro üzerinden satış yaptığı için Dolar’a kıyasla fiyatları daha pahalıdır. Belki kargo masrafı mesafeden ötürü daha uygun olacaktır ama toplam maliyet Amerika’ya kıyasla oldukça yüksek olacaktır. İngiltere’ye mecbur kalmadıkça hiç bulaşmayın derim ben. (malum 1 sterlin = 3.6 TL)

6.Yeni parçaları tercih edin. Eğer arada çok fiyat farkı yoksa kullanılmış parçaları tercih etmeyin. LEGO parçaları zamanla sık takılıp sökülmekten halk arasında yalama diye tabir edilen aşınmaya maruz kalırlar. Bu da kurulumu yaptığınız setin sağlamlığını etkileyebilir. Ayrıca güneşe maruz kalan parçalarda zamanla solma meydana gelir bu bazı modellerde –bu model gibi- hoş durabilir ama çoğu modelde göze çarpabilir.

7.Gümrük stratejisi oluşturun. 75 Euro’nun üzerindeki her siparişinizin gümrüğe takılma riski var. Bu durumda %20 gümrük vergisi ödemenin yanı sıra gümrüğe gitmekle uğraşacaksınız. Gümrüğe takılmamak için de siparişlerinizi bölmeniz gerekecek. Bu durumda çıkan kargo maliyetleri ile gümrük maliyetini karşılaştırın. Hangisi daha düşük ise o yolu tercih edin. eBay’de bazı satıcılar Global Shipping Program ile kargolama yapıyor. Bu sayede gümrük vergisini ürünü alırken ödüyorsunuz. Böylelikle hem aldığınız ürünün gümrüğe takılıp takılmadığını görüyor, hem gümrük vergisinin ne kadar tuttuğunu görebiliyor ve hem de gümrüğe gitmemiş oluyorsunuz.

8.Kullanım Kılavuzu almayın. Eğer kullanım kılavuzu koleksiyonu yapmak gibi bir hobiniz yoksa LEGO’nun kendi sitesinden ücretsiz olarak indirilebilen kılavuzları kullanabilirsiniz.

9.Yurtdışında yaşıyorsanız; LEGO’nun Pick A Brick hizmetinden ihtiyaç duyduğunuz parçaların çoğunu temin edebilirsiniz. LEGO ülkemizde bulunmadığından maalesef biz bu hizmetten faydalanamıyoruz.

İyi bir araştırma ve planlama ile 1000$’a topladığınız bir seti eBay’den 3000$’a satabilirsiniz. Nette LEGO yaparak para kazanan pekçok insan var. Eğer ilginizi çekiyorsa şu bağlantıya bir göz atın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder